De ce imi cade parul?

In mod normal, parul cade pentru a se regenera. Ciclul de crestere a parului dureaza intre 2 si 6 ani. Fiecare fir de par creste in medie cu un centimetru pe luna in timpul acestei faze. Aproximativ 90% din podoaba noastra capilara se afla in faza de crestere la orice moment dat, timp in care restul de 10% se afla intr-o faza vegetativa, de odihna. Dupa aproximativ 2-3 luni petrecute in aceasta stare, firele aflate in stare vegetativa incep sa cada pentru a face loc parului nou sa creasca. De aceea, este normal sa pierdem zilnic cateva fire de par (intre 50 si 100, in functie de cat de des este parul nostru).

Cand insa caderea parului depaseste limitele normale, este cazul sa ne intrebam ce o provoaca, si sa remediem problema pana nu este prea tarziu.

Cauzele caderii parului:

– perioadele prelungite de boala sau operatiile majore pot provoca pierderea in exces a parului. Daca insa aceasta este cauza, efectul va disparea odata cu imbunatatirea sanatatii persoanei in cauza.

– problemele hormonale pot de asemenea produce caderea parului. Hiper si hipotiroidia, sau dezechilibrul de hormoni estrogeni si androgeni in organism pot fi responsabile pentru aceasta, iar tratarea acestora va rezolva si problema pierderii in exces a parului.

– multe femei au remarcat ca, aproximativ la 3 luni dupa nastere, parul a inceput sa le cada. Acest lucru este de asemenea cauzat de hormoni. In timpul sarcinii, nivelele crescute de hormoni previn caderea parului care ar fi trebuit sa lase loc celui nou, iar dupa nastere, cand nivelul de hormoni revine la normal, acest par se pierde intr-un ritm mai alert, pana la revenirea la ciclul normal de crestere a parului.

– anumite medicamente afecteaza si ele parul. Anticolagulantele, medicamentele pentru guta, chimioterapia, vitamina A in exces, anticonceptionalele si antidepresivele se numara printre medicamentele ce pot provoca pierderea parului. Odata tratamentul oprit, parul ar trebui sa revina la normal.

– anumite infectii si ciuperci ale scalpului afecteaza calitatea si rezistenta foliculilor parului, facand ca acesta sa cada. Tratamentele antifungice sunt eficiente in astfel de cazuri.

– lupusul si diabetul in faza incipienta au ca simptom caderea parului. De aceea este foarte important sa aflam din timp cauza, pentru a putea fi tratata.

– ingrijirea neadecvata a podoabei noastre capilare ii poate afecta in mod radical calitatea. Bigudiurile, cozile prea stranse, vopseaua de par si permanentul sunt inamicii unui par des si frumos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *