Hirsutismul (parul in exces)

Unul dintre cele mai groaznice lucruri care se pot intampla unei femei, hirsutismul afecteaza 5% din populatia feminina a globului.

Simptomele si manifestarile acestei afectiuni sunt pilozitatea excesiva in zone specific masculine (mustata, barba, perciuni, sani, abdomen, spate, ca sa nu mai vorbim de maini si picioare) dar pot include si ingrosarea vocii, caderea parului, acneea, masa musculara mai mare decat ar fi normal in cazul unei femei si sanii foarte mici.

Cauzele care duc la aparitia hirsutismului sunt:

  1. Hirsutismul de origine suprarenaliana poate fi cauzat fie de o hiperplazie suprarenala congenitala care insa este descoperita tardiv, fie de o hiperplazie suprarenala dobandita, fie ca este produs de tumori suprarenale, care in peste 80% din cazuri isi manifesta prezenta numai la pubertate.Dintre aceste tumori amintim: corticosuprarenalomul malign si adenomul suprarenalian benign.
  2. Hirsutismul de origine ovariana este cauzat in primul rand de: distrofia ovariana in care este inglobat sindromul Stein-Leventhal si distrofia polimicrochistica a ovarelor.

In al doilea rand de prezenta tumorilor ovariene ca arenoblastoame si tumorile cu celule de tip Leydig.

Acest tip evolueaza cu un hirsutism intens, acnee, caderea parului de pe cap, voce groasa, hipertrofia clitorisului si amenoree.

 1. Hirsutismul idiopatic este caracterizat prin absenta tuturor celorlalte semne de hiperandrogenism.

In acest caz intensitatea hirsutismului este variabila (intensa sau redusa), antecedentele familiale sunt prezente, iar ca teren predispozant, este vorba de femei brunete. (Sursa)

Impactul acestei boli asupra celor afectate este cat se poate de profund si devastator, afectand increderea si imaginea de sine a persoanei in cauza si putand provoca sechele emotionale adanci.

Un remediu rapid al aspectului estetic al hirsutismului este epilarea prin oricare din metodele folosite in zilele noastre. Insa pe langa faptul ca metodele traditionale de epilare (ceara, epilator electric) sunt dureroase si temporare, iar cele mai sofisticate (laser, electroliza) sunt extrem de scumpe, acestea nu rezolva cauza care a provocat acest dezechilibru in organismul femeii care sufera de hirsutism.

Tratamentul recomandat de medici nu intotdeauna are efectele dorite, uneori putand induce dezechilibre si mai mari in loc sa remedieze problema initiala.

Daca suferiti de hirsutism, va recomandam sa incercati acest tratament naturist care, desi complicat, da rezultate fara a avea nici un fel de efecte secundare.

 • Amestec de pulberi de naprasnic, cretisoara, zmeur, marar – 2 lingurite din fiecare planta, de 3 ori pe zi, administrate sublingual si apoi inghitite cu putina apa plata.
 • Cate 1 lingurita, tot de 3 ori pe zi, din amestec de branca-ursului si anason.
 • Tinctura de plop negru (cate 15 picaturi, de 3 ori pe zi)
 • Tinctura de propolis 30% – 20 de picaturi pe zi, precum si miere de albine.
 • Faceti o cura de sucuri preparate astfel: 200 ml morcov, 100 ml telina, 50 ml ceapa – se beau pe parcursul unei zile, cu mici pauze.
 • Apa – 2 l pe zi, fara carne (doar peste), germeni de cereale, interzis tutunul, iar hrana cat mai naturala.

Efecte:

Surplusul de par se va subtia si in final va cadea de la sine, chisturile ovariene dispar si ele, iar starea psihica se va imbunatati radical.

Tratamentul se urmeaza pe termen lung, atat cat este nevoie pentru a elimina total problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *